Een van onze favoriete Corstini’s is de Corstini Cheesypesto. Iedereen die deze Corstini tot op heden heeft geproefd is aangenaam verrast. Wat maakt het dat we deze zo “lekker” vinden?
Wat zorgt er voor dat deze Corstini naast zoveel andere zo smakelijk is? Is “lekker” puur toeval of zit er meer achter?

Om dit goed te kunnen uitleggen moeten we kort weer de theorie van Klosse erbij pakken die zegt dat je met al je zintuigen proeft en dat smaak een totaalbeleving is. Daarnaast zegt hij dat “lekker” geen toeval is maar toegeschreven kan worden aan kritieke culinaire succesfactoren. Door deze factoren in je gerecht te laten voorkomen, vergroot je de kans op een “lekker” gerecht.
Maar wat zijn dan deze culinaire succesfactoren en hoe komen deze tot uiting in de Corstini Cheesypesto?
Naam en presentatie die overeenkomen met de verwachting
Elk gerecht wordt altijd het eerst geproefd met de ogen. Een rommelig gerecht is al minder “lekker” dan een kleurrijk en netjes opgemaakt hapje. Verder moet bij het zien van het gerecht gelijk duidelijk zijn waarom het gerecht een bepaalde naam heeft.
Corstini’s besteed veel aandacht aan de opmaak. In de Corstini Cheesypesto zie je dit aan de mooie heldere groene kleuren van de avocado en de sla in combinatie met het contrast van de parmaham. Door de pesto crème prominent op te spuiten laten we duidelijk zien waarom we dit hapje zo hebben genoemd.
Een aantrekkelijke geur die past bij het gerecht
Het spreekt voor zich dat een fijne geur een zeer belangrijke bijdrage levert aan de “lekker” ervaring. In de Corstini Cheesypesto zorgt de groene pesto voor een geur die vaak als “lekker” wordt ervaren en die ook terugkomt in de naam van het gerecht.
Een goed evenwicht tussen de smaakcomponenten
Balans tussen de verschillende ingrediënten is altijd erg belangrijk. Iets teveel van het een kan de smaak van het andere teniet doen. Dit kan soms een lange zoektocht zijn, met veel mislukkingen.
Voor de Cheesypesto was dit zeer zeker ook een zoektocht. Hoeveel zoute ham, hoeveel pesto in de roomkaas, hoeveel citroensap op de avocado. Vooral veel proberen totdat je de juiste “lekker” verhouding hebt.

De aanwezigheid van umami
Umami is de vijfde basissmaak naast zoet, zout, bitter en zuur. Umami wordt vaak omschreven als bouillonachtig. Het geeft een gerecht een sterkere (na)smaak en dat is een belangrijk onderdeel in de “lekker” beleving van een gerecht. Bij de Cheesypesto is het vooral de parmaham en de parmezaan in de pesto die zorgen voor de aanwezigheid van umami.
Afwisseling in het mondgevoel
Er moet variatie zijn in hoe een gerecht aanvoelt in de mond. Hierbij moet je denken aan zacht versus krokant, romigheid en zure elementen. Krokant wordt vaak met vers geassocieerd. Daarom proberen wij veel aandacht te besteden aan de knapperigheid van het brood en leveren wij het liefst vlak voor het opdienen. Bij de Cheesypesto wordt het broodje ook eerst belegd met de ham om te voorkomen dat de vochtige pesto in het broodje trekt. Verder zorgen de roomkaas en de avocado voor een fijne romige sensatie wat doorbroken wordt door het zuurtje van de citroen.
Kortom “lekkere” contrasten.
Een hoog smaakgehalte en rijpe tonen

Een gerecht moet altijd vol en diep van smaak zijn. Brood is een ingrediënt dat smaak van andere ingrediënten vermindert. Vandaar dat wij zorgen dat de andere ingrediënten altijd hoog op smaak zijn om de “lekker” ervaring te waarborgen. Door royaal te zijn met de pesto in de roomkaas zal deze zonder brood minder aangenaam zijn maar in combinatie wel goed. Deze pesto en de ham zorgen samen voor de rijpere, diepere smaken. De frisse tonen van de citroen en het romige van de roomkaas en avocado dragen bij aan de complexiteit van de Corstini.
Is “lekker” puur toeval of zit er meer achter? Het is duidelijk dat een “lekker” ervaring van een gerecht altijd subjectief is want elk mens is anders. Wat de een lekker vindt, zal de ander niet lekker vinden. In de zomer smaken dingen anders dan in de winter. Op vakantie smaakt iets anders dan thuis. Echter als je aandacht besteed aan de culinaire succesfactoren dan zal de kans dat een gerecht “lekker” gevonden wordt minder toeval zijn en meer het resultaat van goede keuzes.
Benieuwd of wij inderdaad de goede keuzes hebben gemaakt? Laat ons u overtuigen en neem contact met ons op. Voor meer informatie over culinaire succesfactoren kijk dan naar het boek van Peter Klosse en Angelique Schmeinck. https://www.schmeinck.nl/wp-content/uploads/2017/08/Hetnieuweproefboek-preview-voor-website.pdf