Corstini Champies

Het lekkere en verwarmende herfsthapje, de Corstini Champies

het verwarmende herfsthapjeElk seizoen lichten wij een Corstini van het seizoen uit. We geven wat uitleg over het seizoen, welke producten in het seizoen zijn en op welke wijze wij het seizoen terug laten komen in de Corstini. Deze keer gaat het om de herfst Corstini. De Corstini Champies: het lekkere en verwarmende herfsthapje.

Oorsprong

Het woord herfst vindt zijn oorsprong in het oud Middelnederlandse woord ‘hervest‘, verwant aan het Engelse ‘harvest‘ (= oogst). Het afsluiten van de oogstperiode werd door de oude Germanen elk jaar gevierd met een feest. Dit feest werd Harbista genoemd en viel elk jaar rond 29 september, de eerste volle maan na de herfst-equinox.

Wij leren dat de herfst elk jaar op 21 september begint. De daadwerkelijke start van de herfst wordt echter bepaald door het moment waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat en de nacht precies even lang is als de dag. Dit wordt ook wel de herfst-evening of herfst-equinox genoemd. Dit moment is elk jaar anders maar valt wel altijd rond 21, 22 of 23 september. Het volgende moment dat de zon weer loodrecht boven de evenaar staat is rond 21 maart. In 2020 is dit op 20 maart om 03:50u.

Wat kenmerkt de herfst?

De dagen worden korter, de blaadjes verkleuren en vallen van de bomen en het wordt nat en koud. Mensen zoeken na een warme zomer weer de knusheid en de warmte op. De kaarsjes gaan aan en de dekentjes komen uit de kast. Hetzelfde geldt ook voor wat er uit de keuken komt. De frisse en lichte zomergerechten maken plaats voor gerechten waar je warm van wordt. Heerlijk comfortfood dat je van binnen verwarmd en een voldaan gevoel geeft terwijl de regen op het zolderraam tikt.

Dit is precies het gevoel wat wij in onze herfst Corstini proberen na te bootsen.

Verwerkt in een Corstini. Het verwarmende herfsthapje.

Bij het ontwikkelen van een Corstini kijken we altijd naar de seizoensproducten. Deze producten zijn duurzaam en vaak ook lekkerder dan de producten die niet in het seizoen zijn. Maar wat is er in de herfst in het seizoen?
Denk aan onder andere: paddenstoelen, pompoen, bietjes, wortel, pastinaak, stoofpeertjes.

Omdat wij zelf verzot zijn op paddenstoelen zijn we hiermee aan de slag gegaan en hebben we de reeds meerdere keren beproefde Corstini Champies ontwikkeld. Deze Corstini biedt in onze ogen alles wat de herfst vertegenwoordigd. Het is het lekkere en verwarmende herfsthapje.het verwarmende herfsthapje

Herfstcorstini

Als je een hap neemt van deze Corstini wordt je eerst verrast door een frisse romige smaak van de basilicum aïolie. Langzaam komen vervolgens de uitgebakken kastanjechampignons en de knoflook door. Dit zorgt voor een aardse en kruidige smaak. Door de champignons te infuseren met Marsala zorgen we ervoor dat de champignons naast het aardse ook een verwarmende bitterkoekjes smaak meekrijgen. Een smaak die blijft hangen en een heerlijke verwarmende gloed achter laat in je mond.

Genieten op een sombere herfstavond is voor ons dan ook op de bank met een dekentje bij een lekker warm knapperend haardvuur. Een bordje met Corstini Champies en een lekker glaasje Sangiovese maakt het plaatje helemaal compleet.

Zie jij jezelf ook zo zitten??