fuerteventura mooie stranden

Fuerteventura: harde wind, mooie stranden en geiten

 

geit vulkaan
berggeit op calderon Hondo

Fuerteventura, het eiland bekend om zijn harde wind (Fuerteventura is Spaans voor harde wind), zijn mooie stranden en de geiten. Het wordt ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Door ons nog niet eerder bezocht dus een goede bestemming voor een gezinsvakantie. Even ontspannen en uiteraard de lokale lekkernijen nuttigen op zoek naar nieuwe smaken en nieuwe inspiratie.

De Canarische keuken is eenvoudig, voedzaam en gezond. Dit is op Fuerteventura niet anders. Naast het weldadige aanbod aan heerlijke verse vis is de bekendste culinaire bijdrage van Fuerteventura de Maxorato oftewel de geitenkaas. Deze wordt gewaardeerd in binnen- en buitenland. De geit is het symbool van het eiland en de geitenhouderij is na het toerisme ook de tweede pijler van de lokale economie. Er schijnen zelfs meer geiten op het eiland te wonen dan mensen. Wij gaan dus op ontdekkingstocht naar geitenkaas (Maxorato/Majorero) en geitenvlees.

Geitenkaas bij restaurant Azzuro

Maxorata
Maxorata, bruschetta en knoflookgarnalen

Restaurant Azzuro ligt net buiten El Cotillo op de weg naar de vuurtoren. El Cotillo is een vissersdorpje in het noordwesten van Fuerteventura. Het restaurant ziet er fris en gezellig uit. Wij stopten er voor de lunch en kozen verschillende starters om gezamenlijk van te smullen. Uiteraard gingen we voor de Maxorata proeverij. We kregen een jonge geitenkaas, een gerijpte geitenkaas met olijfoliekorst en een gerijpte geitenkaas met paprikakorst. Erbij werden 3 soorten marmelade (aardbei, vijg en perzik) geserveerd.

Het fruitige van de marmelade combineert goed met de kaas. De jonge geitenkaas was erg smeuïg maar had niet heel veel smaak. De gerijpte geitenkaas en vijgmarmelade waren een spannende, aangename combinatie. De geitenkaas met olijfoliekost was wat bitter maar in combinatie met de vijgenmarmelade erg smakelijk. De geitenkaas met de paprikakorst was kruidig en lekker rokerig. De perzikmarmelade deed het hier goed bij maar de geitenkaas alleen was ook zeer smakelijk.
Over het restaurant kunnen we erg kort zijn. We zijn er nog 2 keer terug geweest. Een echte aanrader!!

Geit bij Los Pinchitos

Op het noordelijke deel van het eiland in het dorpje Lajares vind je het restaurant Los Pinchitos. Dit restaurant is 6 dagen open voor de lunch en alleen vrijdag en zaterdag voor het diner. Elke middag zit het restaurant stampvol en de meeste spreken Spaans. Op het menu staan alleen lokale gerechten dus hoog tijd voor wat geit.
Ooit wel eens geit gegeten? Wij tot nu ook niet. We bestelde geit op 3 manieren. Geitenstoofpot (volgens reviews op tripadvisor het beste gerecht van dit restaurant), gefrituurde baby-geit en geitenvleeskroketjes.

De kroketjes gingen er bij onze zoon in als zoete koek en waren goed te eten. De gefrituurde babygeit was bijzonder taai en lastig weg te krijgen. De geitenstoofpot was goed bereid. Deze was lekker mals. Als we het hebben over de smaak dan doet geit ons denken aan wild. Het is doorleefd vlees met een sterke enigszins bittere smaak. Meer een gerecht wat wij in de herfst of winter zouden serveren. Qua bereiding zou stoven wat ons betreft het meest voor de hand liggen.
Ondanks dat het erg druk is en we hier en daar wat langer moeten wachten wordt het eten snel geserveerd, is het personeel vriendelijk en is het niet erg duur. Voor een lokale beleving dus wat ons betreft ook een duimpje omhoog.

Maxorata Maxorata

 

 

 

 

 

 

Onze conclusie over Fuerteventura met zijn harde wind, mooie stranden en geiten is dat het een heerlijk eiland is voor een ontspannen strandvakantie. De harde wind werkt meestal lekker verkoelend en de stranden zijn inderdaad prachtig met mooi helder water. Het weer is goed, het eten is lekker en de mensen zijn erg vriendelijk. De geiten mogen wat ons betreft blijven leven en melk blijven geven voor de kaas. Het geitenvlees was niet helemaal onze smaak en op ons volgende bezoek houden wij het bij de heerlijke verse vis.

Voor andere goede tips over het eten in Fuerteventura check dan de liefde voor eten website.
Wil je meer zien en lezen over Fuerteventura check dan de holidayguru.