WitteWijnBeleving

De WijnSpijsBeleving

Wij bieden de mogelijkheid om een WijnSpijsBeleving bij ons te bestellen. Deze beleving bestaat uit een selectie van 20 Corstini’s geleverd samen met een wijn die bij de Corstini’s past maar wel bij elke Corstini een andere kant van zichzelf of van de Corstini laat zien. Een WijnSpijsBeleving is geschikt voor alle wijnspijsliefhebbers. Een romantisch avondje met z’n tweetjes of een gezellige avond met vrienden. Een klein wijn en spijs avontuurtje voor een leuke avond!

MAAR hoe haal je nu het maximale uit zo’n beleving?????

Image from Ben Kerckx from Pixabay

Begin met de wijn en laat de slok even rondgaan in je mond. Neem vooral de tijd, slik niet gelijk door en ervaar wat er gebeurt in je mond. Ik weet nog van mijn wijncursussen dat een docent vertelde: “Probeer een verhaaltje over de wijn te maken: hoe komt hij binnen, wat gebeurt er in je mond en wat blijft hangen na het slikken.” Doe dit met de wijn en vervolgens ook met de Corstini.
Nu de proef op de som: neem een hap van de Corstini gevolgd door een slokje wijn. Wat gebeurt er? Is het lekker samen? Smaakt de wijn anders? Proef je iets anders aan de Corstini? En als hamvraag: Is het samen beter dan los van elkaar?
Uiteraard is er geen goed of fout. Het gaat erom hoe het bij jou binnenkomt.

Als je overgaat naar een andere wijn of Corstini, kun je de smaak in je mond neutraliseren met een droog toastje. Zo proef je de volgende Corstini weer vanuit een neutrale situatie en kun je kijken wat deze met de wijn doet.

Corstini Kip met een kleurtje
Copyright Corstini’s

Combineren van wijn en spijs is doorgaans best een uitdaging hebben wij ervaren. Dit komt voornamelijk doordat de smaak van eten vaak anders wordt beschreven dan de smaak van wijn. Veel informatie is erg algemeen (if it groes together, it goes together) of gaat alleen over beproefde klassiekers (oesters met chablis). Vaak kan een combinatie werken maar door een kleine verandering in de samenstelling van het gerecht ineens niet meer werken. Tevens is een veel gehoorde opmerking dat de vakantie wijn thuis niet meer lekker is wat zou inhouden dat de omgeving, de stemming en/of de omgevingstemperatuur ook invloed heeft.
Alles bij elkaar betekent dit dat de smaakbeleving door veel meer factoren wordt beïnvloedt.  Om tot een goede WijnSpijsBeleving te komen hebben wij daarom veel gebruik gemaakt van de theorie van Peter Klosse. Hij zegt dat je met al je zintuigen proeft en het onmogelijk is om dit te scheiden. Het is een totaalbeleving! Om te komen tot goede combinaties beschrijft hij de wijn en de spijs op basis van dezelfde (drie) universele smaakfactoren, waardoor je wel kunt vergelijken en matchen.

  1. Het mondgevoel
    Hoe voelt de wijn of de spijs in de mond. Is het filmend als een mousse en blijft er een laagje achter in de mond of is het eerder strak. Strak bestaat dan weer uit de droge beschuit ervaring of de zure citroen ervaring.
  2. De smaak intensiteit
    Is de wijn of spijs een smaak bom of is het redelijk neutraal?
  3. Het smaaktype
    Deze laatste categorie laat zich omschrijven met de termen fris of rijp. In de theorie zijn het nog vrij onduidelijke termen. Maar waar het op neer komt is: Doet het gerecht je eerder aan de lente of eerder aan de herfst denken? Doet het gerecht je eerder denken aan de strandvakantie of aan een warme trui bij het knapperende haardvuur?

Het idee van Klosse is dat als je een wijn en spijs vindt die qua uitkomsten op deze 3 smaakfactoren gelijk aan elkaar zijn, ze dus goed bij elkaar passen.

De theorie heeft ons veel geholpen bij het samenstellen van de WijnSpijsBelevingen en we zijn benieuwd hoe jullie de combinaties vinden. Laat ons dus vooral weten wat jullie ervan vinden.

PROOST EN EET SMAKELIJK!!!!

Image by 3D Animation Production Company from Pixabay

 

Wil je meer lezen over Klosse, raad ik Het Nieuwe Proefboek (P. Klosse & A. Schmeinck, 2017) aan. Heel interessant boek over de smaaktheorie, wat de basissmaken doen en hoe ze elkaar beïnvloeden. Ook geeft het boek vele voorbeelden opgebouwd volgens de culinaire compositieleer.