heerlijke crostini's en bruschetta's

Cor’s Crostini of Bianca’s Bruschetta

Na jaren wikken en wegen en een steeds veranderend concept was het vrijdag 18 januari 2019 dan echt zo ver: een eigen cateringbedrijf! Dus 2019 is nu al een prachtig spannend jaar. Na vele wegen kwamen we tot de conclusie dat bruschette / crostini’s echt een feestje zijn om te maken en te serveren. Door de veelzijdigheid in toppings ook zeer geschikt om met wijn te combineren.

Maar is er een verschil tussen een bruschetta en een crostini? Beide termen komen, zo voor het oog willekeurig, voor in recepten. Bruschetta en crostini kennen meer overeenkomsten dan verschillen. De termen worden steeds vaker door elkaar gebruikt. Bij beiden zie je dezelfde beschrijving (gegrilde plakken brood uit Midden-Italië die ingesmeerd zijn met knoflook en besprenkeld met olijfolie. Dan met van alles en nog wat belegd). MAAR de Italianen kennen de verschillen….

Dus wil je je als cateraar hierop richten dan moet je wel de juiste termen gebruiken… een duik in de geschiedenis van crostini en bruschetta dus.

Zoals gezegd zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. Denk aan: ze zijn beiden van brood gemaakt en perfect als snack, lunch of buitenetentje. Er is een grote variatie in toppings, maar altijd rijk belegd met heerlijke ingrediënten. Beide komen van oorsprong uit Italië (hoewel Spanje ook een versie heeft, namelijk pintxos). Ze bestormen de menulijsten als hapjesklassieker, maar werden oorspronkelijk ingezet als restverwerker(door oud brood te roosteren, kon het nog gegeten worden). Last but certainly not least: Ze zijn erg lekker!!

Ondanks deze overeenkomsten weten Italianen heel goed de verschillen aan te geven: ze zijn wel beide van brood, maar van een andere soort. Bruschette worden gemaakt van groot landbrood en crostini’s van kleiner brood, bijvoorbeeld ciabatta of stokbrood. Daarnaast is de crostini dunner (1cm) gesneden dan de bruschetta (3cm). De toppings van crostini’s zijn fijner, luxer en meer uitgesproken (bv kippenlevermousse), een bruschetta is vaak meer boers (bv tomatensalade). Crostini is als snack bedoeld, bruschetta vaak als lunch of “late night snack”. Tenslotte wordt een crostini vooraf aan beide zijden geroosterd en daarna ingesmeerd met kruiden en olie, bruschetta wordt vooraf besprenkeld en gekruid en daarna gegrild.

De grote vraag is, wat serveren wij? Crostini’s of bruschette.

Wij serveren een geroosterd broodje (beide) waar we vooraf olie op smeren (bruschetta) en bij een aantal achteraf knoflook (crostini). We gebruiken ciabatta (crostini) met een luxe topping (crostini) om als lunch (bruschetta) of bij de borrel (crostini) te nuttigen…

Kortom hier kom je ook niet uit…… weet je wat: WIJ SERVEREN CORSTINI’S (of zijn het stiekem pintxos uit Spanje?) Probeer en oordeel zelf eens…